Griechische und roemische Rechtsgeschichte


Περίοδοι εξέλιξης ελληνικού και ρωμαϊκού δικαίου. Πηγές ελληνικού και ρωμαϊκού δικαίου. Βασικά στοιχεία και θεσμοί των νομοθεσιών Χαρώνδα, Ζάλευκου, πολιτείας Λακεδαιμονίων, Αθηναίων και Κρητών. Βασικά χαρακτηριστικά, πολιτειακά όργανα και θεσμοί της αρχαίας Ρώμης στις περιόδους της Βασιλείας, Δημοκρατίας και Αυτοκρατορίας.


Στόχοι Μαθήματος

Οι συμμετέχοντες-ουσες στο μάθημα να μπορούν να εντοπίζουν χρονικά τις μεγάλες αρχαίες ελληνικές νομοθεσίες, να γνωρίζουν τις πηγές του Ελληνικού Δικαίου, βασικά στοιχεία για τη νομοθεσία του Ζάλευκου, του Χαρώνδα, βασικά στοιχεία οργάνωσης της Πολιτείας Λακεδαιμονίων, της Πολιτείας Αθηναίων και της Πολιτείας Κρητών. Να γνωρίζουν ποιες είναι οι πηγές του ρωμαϊκού δικαίου κατά τις περιόδους της Βασιλείας, της Δημοκρατίας, της Ηγεμονίας και της Δεσποτείας, καθώς και βασικά χαρακτηριστικά της πολιτειακής οργάνωσης σε καθεμιά. Να εξοικειωθούν με τις κυριότερες πηγές του αρχαίου ελληνικού και του ρωμαϊκού δικαίου (π.χ. Δωδεκάδελτος ρωμαϊκή κωδικοποίηση, Ιουστινιάνεια κωδικοποίηση) και να είναι σε θέση να εντοπίζουν ποια επίδραση άσκησαν σε αρχές και θεσμούς του ισχύοντος δικαίου. Να μπορούν να συγκρίνουν θεσμούς που ίσχυσαν σε διαφορετικές νομοθεσίες και να αναγνωρίζουν δάνεια θεσμών από τη μια νομοθεσία στην άλλη.   Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι συμμετέχοντες-ουσες στο μάθημα αναμένεται να συνειδητοποιήσουν ότι νομικά ζητήματα που ετέθησαν στο παρελθόν είναι δυνατό να ανακύπτουν και σήμερα. Επίσης, θα είναι σε θέση να εντοπίζουν νομικά προβλήματα και τις απαντήσεις που δόθηκαν σε αυτά κατά το παρελθόν, σε αρχαίες έννομες τάξεις, θα αντιλαμβάνονται τη σημασία της ιστορικοδικαιικής μελέτης για την πληρέστερη γνώση, κατανόηση και εφαρμογή του ισχύοντος δικαίου, θα γνωρίζουν ποιοι ιστορικοί παράγοντες επέδρασαν στη σύνταξη του ισχύοντος Αστικού Κώδικα και θα είναι σε θέση να περιγράφουν τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος στην αρχαία Αθήνα και να κάνουν σύγκριση σε επιμέρους δημοκρατικούς θεσμούς με τον τρόπο λειτουργίας τους σήμερα. Τέλος, αναμένεται να μπορούν να αναφέρουν παραδείγματα θεμελιωδών αρχών δικαίου που διαμορφώθηκαν ήδη από την αρχαιότητα.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα.


Περιεχόμενα

Ενότητα 1η: Χωροχρονική έκφραση της ιστορικής εξελίξεως του ελληνικού και του ρωμαϊκού δικαίου. Σύνδεση αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού με ισχύον δίκαιο. Πρακτική σκοπιμότητα του μαθήματος. Ενότητα 2η: Συμβατική διαίρεση των περιόδων εξέλιξης του Ελληνικού Δικαίου  Ενότητα 3η: Συμβατική διαίρεση των περιόδων εξέλιξης του Ρωμαϊκού Δικαίου Ενότητα 4η: Οι Νομοθεσίες του Ζάλευκου και του Χαρώνδα Ενότητα 5η: Η Πολιτεία των Λακεδαιμονίων Πηγές Η πολιτειακή συγκρότηση Δικαιικοί θεσμοί Aξιολόγηση Ενότητα 6η: Η πολιτεία των Αθηναίων Πηγές Δράκων Σόλων Kλεισθένης και μεταγενέστερη εξέλιξη Η συγκρότηση της αθηναϊκής πολιτείας Διαίρεση των κατοίκων Μονοπρόσωπες πολιτειακές αρχές Πολυπρόσωπες/συλλογικές πολιτειακές αρχές Η απονομή της δικαιοσύνης Ενότητα 7η: Η πολιτεία των Κρητών -Γόρτυνα Πηγές Πολιτειακή συγκρότηση Η Δωδεκάδελτη επιγραφή της Γόρτυνας Xαρακτηριστικές ρυθμίσεις Ενότητα 8η : Ρωμαϊκό δίκαιο. Εισαγωγικά στοιχεία. Το λειτουργικό πλαίσιο Η σχέση με το ελληνικό δίκαιο Περίοδοι εξελίξεως ρωμαϊκού δικαίου Βασικές έννοιες ρωμαϊκού δικαίου Πηγές ρωμαϊκού δικαίου Ενότητα 9η: Τα πολιτεύματα της Ρώμης Η Βασιλεία Πολιτειακά όργανα Πηγές δικαίου Η απονομή της δικαιοσύνης Η Δημοκρατία Πολιτειακές αρχές Το νομικό πλαίσιο της εξισώσεως πατρικίων – πληβείων Κοινωνική διάρθρωση Οι συνελεύσεις του ρωμαϊκού λαού Η σύγκλητος Οι άρχοντες  Η απονομή της δικαιοσύνης Πηγές δικαίου Leges - Δωδεκάδελτη κωδικοποίηση (Lex Duodecim Tabularum) edicta έθιμο Η Αυτοκρατορία Ηγεμονία (principatus) Πολιτειακή οργάνωση Η απονομή της δικαιοσύνης Δεσποτεία (dominatus)  Λειτουργία πολιτεύματος Πηγές δικαίου leges edicta senatus consulta constitutiones έθιμα responsa prudentium ius Η Ιουστινιάνεια κωδικοποίηση Ενότητα 10η: Στοιχεία ιδιωτικού ρωμαϊκού δικαίου

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Καλλιόπη Παπακωνσταντίνου
Τμήμα: Νομικής
Ίδρυμα: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Θεματική Περιοχή: Νομική Επιστήμη - Δίκαιο
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ