Βάσεις Δεδομένων


Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των βάσεων δεδομένων και εξοικείωσηστην ανάπτυξη βάσεων δεδομένων με τη χρήση λογισμικού διαχείρισης βάσεων δεδομένων (DBMS)


Στόχοι Μαθήματος

Να αποκτήσει ο φοιτητής/φοιτήτρια όλες τις γνώσεις που θα του επιτρέπουν  να αναγνωρίζει και να διακρίνει τα πλεονεκτήματα  των εφαρμογών που έχουν αναπτυχθεί  σε περιβάλλον Συστήματος Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων (ΣΔΒΔ - DBMS) και να μπορεί να υλοποιεί απλές εφαρμογές  σε περιβάλλον ΣΔΒΔ. Ο φοιτητής/φοιτήτρια θα πρέπει να είναι σε θέση να: Ορίζει τους τύπους δεδομένων στους πίνακες ενός σχήματος. Γνωρίζει και αναγνωρίζει τα είδη των σχέσεων που υπάρχουν. Διακρίνει αν δύο πεδία ενός πίνακα είναι λειτουργικά εξαρτώμενα. Γνωρίζει τι είναι κλειδί. Ορίζει κλειδί ενός πίνακα χρησιμοποιώντας τις λειτουργικές εξαρτήσεις που αναγνώρισε στον πίνακα. Κανονικοποιεί τους πίνακες ενός σχήματος ΒΔ και αναγνωρίζει ένα ήδη κανονικοποιημένο σχήμα. Γνωρίζει τι είναι ακεραιότητα αναφορών σε δύο συσχετισμένους πίνακες ώστε να μπορεί να δημιουργεί δύο συσχετισμένους πίνακες στους οποίους να μην παραβιάζονται οι κανόνες ακεραιότητας. Δημιουργεί και να εκτελεί απλές ερωτήσεις προς το λογισμικό διαχείρισης. Σχεδιάζει σωστά μια ΒΔ (χωρίς επανάληψη, με συνέπεια, ευκολία εισαγωγής-διαγραφής εγγραφών, κ.λπ.) Αναγνωρίζει μια σωστά σχεδιασμένη ΒΔ αλλά και το αντίθετο.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Γνώση χρήσης μηχανών αναζήτησης στο διαδίκτυο. Χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Εξοικείωση με λογισμικό επεξεργασίας λογιστικών φύλλων. Γνώση χρήσης μηχανών αναζήτησης στο διαδίκτυο. Χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Εξοικείωση με λογισμικό επεξεργασίας λογιστικών φύλλων.


Περιεχόμενα

Εισαγωγή στην αποθήκευση πληροφορίας Δομές δεδομένων Σχεσιακές βάσεις δεδομένων Πίνακες, ερωτήματα, φόρμες. Προσπέλαση δεδομένων Σχεδιασμός μιας βάσης δεδομένων Εισαγωγή και διασύνδεση δεδομένων Δημιουργία ερωτημάτων Η γλώσσα SQL Δημιουργία βάσης δεδομένων για τα στοιχεία μιας ενορίας

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A+)


Εκπαιδευτές: Δημοσθένης Πασχαλίδης
Τμήμα: Τμήμα Ιερατικών σπουδών
Ίδρυμα: ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Θεματική Περιοχή: Επιστήμες Μηχανικού Η/Υ και Ηλεκτρονικού Μηχανικού
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ