Αγροτικός Συνεργατισμός


Ανάπτυξη Αγροτικών Συνεταιρισμών στην Ελλάδα. Εναλλακτικοί σκοποί. Προβλήματα στην εφαρμογή των συνεταιριστικών αρχών. Στατιστικά στοιχεία των Αγροτικών Συνεταιρισμών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Παραδοσιακοί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και εναλλακτικές μορφές συνεταιριστικής οργάνωσης. Ομάδες Παραγωγών. Θεωρία της επιχείρησης και αγροτικοί συνεταιρισμοί. Λειτουργικότητα και ο ρόλος των αγροτικών συνεταιρισμών στην αγορά. Συγκριτική ανάλυση στην διάρθρωση και στη νομοθεσία των αγροτικών συνεταιρισμών διεθνώς. Εφαρμογή μικροοικονομικής θεωρίας στους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Οικονομίες κλίμακας. Εσωτερική οργάνωση και αποτελεσματικότητα συνεταιριστικών οργανώσεων. Στρατηγικές ανάπτυξης αγροτικών συνεταιρισμών και βιομηχανιών τροφίμων. Το επιχειρηματικό σχέδιο ενός συνεταιρισμού. Πολιτική συγχωνεύσεων στους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Χρηματοδότηση και χρηματοοικονομικά προβλήματα στους συνεταιρισμούς. Αγροτικοί συνεταιρισμοί και συστήματα διασφάλισης ποιότητας. Οικονομική διαχείριση αγροτικών συνεταιρισμών.


Στόχοι Μαθήματος

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα: μπορούν να αντιλαμβάνονται τις διαφορές μεταξύ ομάδων παραγωγών και αγροτικών συνεταιρισμών καταλαβαίνουν την ορολογία σχετικά με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς αντιληφθούν την σημασία ύπαρξης των αγροτικών συνεταιρισμών για τους παραγωγούς κατανοήσουν τα προβλήματα των αγροτικών συνεταιρισμών ενημερωθούν για τις εξελίξεις γύρω από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς διεθνώς μπορούν να δημιουργήσουν ένα εικονικό αγροτικό συνεταιρισμό εξοικειωθούν με την ανάγνωση ισολογισμών.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα μαθήματα.


Περιεχόμενα

Εισαγωγή: Βασικές έννοιες και ορισμοί σχετικοί με το συνεργατισμό. Ιστορική εξέλιξη των συνεταιρισμών: οι πρωτεργάτες του συνεργατισμού και οι σπουδαιότεροι Έλληνες θεωρητικοί του συνεργατισμού. Ηθικά ερείσματα λειτουργίας των αγροτικών συνεταιρισμών. Συνεταιριστικές αρχές και αξίες. Εναλλακτικές μορφές οργάνωσης αγροτικών συνεταιρισμών. Συνεταιρισμοί νέας γενιάς, ομάδες παραγωγών και αναγκαστικοί συνεταιρισμοί. Οικονομική διαχείριση των συνεταιρισμών: βασικοί ορισμοί και αριθμοδείκτες. Η οργανωσιακή συμπεριφορά των μελών ενός συνεταιρισμού. Το πρόβλημα της αντιπροσώπευσης και τεχνικές παρακίνησης των μελών των συνεταιρισμών. Διοίκηση των συνεταιρισμών. Επίπεδα εξουσίας, ρόλοι και καθήκοντα ανά θέση. Οικονομική θεωρία των συνεταιρισμών. Πολιτικές στήριξης αγροτικών συνεταιρισμών – συνεταιριστική νομοθεσία. Ιστορική εξέλιξη της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των συνεταιρισμών στην Ελλάδα. Στρατηγικός σχεδιασμός αγροτικών συνεταιρισμών. Τύποι, επίπεδα και κατηγορίες στρατηγικών. Διαδικασία δημιουργίας συνεταιριστικής ταυτότητας.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Παναγιώτα Σεργάκη, Αναστάσιος Σέμος
Τμήμα: Τμήμα Γεωπονίας
Ίδρυμα: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Θεματική Περιοχή: Γεωεπιστήμες και Επιστήμες Περιβάλλοντος
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ