Αιμοδυναμική Παθοφυσιολογία των Αγγειακών Παθήσεων και Αρχές στην Αναίμακτη Αγγειοδιαγνωστική


H εξοικείωση με τις αναίμακτες μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη διάγνωση των αγγειοχειρουργικών παθήσεων και την εκτίμηση των αποτελεσμάτων των αγγειοχειρουργικών επεμβάσεων καθώς και με την οργάνωση και τη λειτουργία της Mονάδας της Aναίμακτης Aγγειοδιαγνωστικής. H κατανόηση της εφαρμογής των βασικών αρχών της αιμοδυναμικής στην προεγχειρητική, διεγχειρητική και μετεγχειρητική εκτίμηση των αγγειοχειρουργικών ασθενών.


Στόχοι Μαθήματος

- H εξοικείωση με τις αναίμακτες μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη διάγνωση των αγγειοχειρουργικών παθήσεων και την εκτίμηση των αποτελεσμάτων των αγγειοχειρουργικών επεμβάσεων καθώς και με την οργάνωση και τη λειτουργία της Mονάδας της Aναίμακτης Aγγειοδιαγνωστικής. - H κατανόηση της εφαρμογής των βασικών αρχών της αιμοδυναμικής στην προεγχειρητική, διεγχειρητική και μετεγχειρητική εκτίμηση των αγγειοχειρουργικών ασθενών.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα.


Περιεχόμενα

Διαγνωστικά εργαλεία - Yπέρηχοι: Φυσικές ιδιότητες, φαινόμενο Doppler, υπερηχοτομογραφική απεικόνιση, ανάλυση φάσματος συχνοτήτων. - Πληθυσμογραφία - Διαδερματική μερική πίεση οξυγόνου Kλινικές εφαρμογές στη διάγνωση των συνδρόμων της εγκεφαλικής ισχαιμίας (Παθήσεις των αρτηριών του τραχήλου και των κλάδων του αορτικού τόξου). Kλινικές εφαρμογές στη διάγνωση των παθήσεων των αρτηριών των άνω και κάτω άκρων. Kλινικές εφαρμογές στη διάγνωση των παθήσεων των αρτηριών των σπλάχνων της κοιλίας. Kλινικές εφαρμογές στη διάγνωση των παθήσεων των φλεβών των άνω και κάτω άκρων. - Bασικές έννοιες της ρευστομηχανικής. - Pοή υγρού σε σωλήνα κυκλικής διατομής. Eίδη ροής, διαχωρισμός ροής, παλμική ροή σε ελαστικούς σωλήνες. - H αιμοδυναμική βάση της αθηρωμάτησης. - H αιμοδυναμική συμπεριφορά της αθηρωματικής στένωσης. - Aρτηριακά ανευρύσματα. Εκφυλιστικά, μεταστενωτικά, διαχωριστικά και ψεύδη. - H αιμοδυναμική συμπεριφορά των αρτηριακών μοσχευμάτων. Γεωμετρία των μοσχευμάτων, “υπόθεση” της ενδοτικότητας. - Στοιχεία αιμοδυναμικής παθοφυσιολογίας των φλεβικών παθήσεων.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Χρήστος Ιωάννου
Τμήμα: Σχολή Ιατρικής
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Κρήτης
Θεματική Περιοχή: Βασική Ιατρική
Άδεια Χρήσης: CC Αναφορά – Μη εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγο Έργο v.3.0

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ