ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΚΤΥΩΝ


Το μάθημα περιλαμβάνει την παρουσίαση των βασικών τεχνολογιών δικτύων τόσο για τα παραδοσιακά δίκτυα, όσο και για το Ίντερνετ και τα δίκτυα ολοκληρωμένων ψηφιακών εφαρμογών. Πιο συγκεκριμένα η ύλη του μαθήματος περιλαμβάνει: • Ανασκόπηση των βασικών δικτυακών εφαρμογών • Διάφοροι τύποι δικτύων (Ethernet, Token Ring, Wireless, κτλ). • Δρομολόγηση στο επίπεδο IP • Διαχείριση και προγραμματισμός σε διακτυακό περιβάλλον • Δίκτυα μεταγωγής πακέτων (ATM - Asynchronous Transfer Mode) • Το πρωτόκολλο του Ίντερνετ (IP) • Τεχνολογίες IP και ATM (IP over AMT) • Αποφυγή συμφόρησης και ανάθεση πόρων (congestion control, resource allocation) • Θέματα ασφάλειας δικτύων (π.χ. firewalls)


Στόχοι Μαθήματος

Απώτερος σκοπός του μαθήματος είναι η απόκτηση εμπειρίας με εκτέλεση εργαστηριακών και προγραμματιστικών ασκήσεων με τη χρήση προσομοιωτή.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

-


Περιεχόμενα

Ανασκόπηση των βασικών δικτυακών εφαρμογών: Εφαρμογές, ανάλυση απαιτήσεων, αρχιτεκτονική του δικτύου, ανάπτυξη λογισμικού για το δίκτυο, αποτίμηση της απόδοσης του δικτύου. - Δίκτυαάμεσωνσυνδέσεων: Ethernet, Token Ring, Wireless δίκτυα. - ATM και IP: Το πρόβλημα της μεταγωγής των πακέτων, δίκτυα ATM, internetworking, το πρωτόκολλο IP, multicasting, ATM over IP. - Έλεγχος συμφόρησης και ανάθεση πόρων: Βασικά θέματα στην ανάθεση πόρων, ουρές, ελεγχος συμφόρησης TCP, μηχανισμοί ελέγχου συμφόρησης, ποιότητα υπηρεσιών. - Θέματα ασφάλειας δικτύων: Αλγόριθμοι κρυπτογράφησης, μηχανισμοί ασφάλειας, firewalls, παραδείγματα μηχανισμών ασφάλειας δικτύων (π.χ. SSH, IPSEC, HTTPS). ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Σκοπός των εργαστηριακών ασκήσεων είναι να αποκτήσει ο φοιτητής εμπειρία στις διάφορες τεχνολογίες δικτύων. Στη σειρά των εργαστηριακών ασκήσεων ο φοιτητής: - Εξικοιώνεται με δίκτυα τύπου Ethernet - Πειραματίζεται με διάφορες τοπολογίες τοπικών δικτύων και διάφορους τύπους μεταγωγέων πακέτων καθώς και διάφορα πρωτόκολλα δρομολόγησης - Εξικοιώνεται με το πρωτόκολλο TCP και τις παραμέτρους που το επηρεάζουν - Κατανοεί την κίνηση σε δίκτυα ΑΤΜ - Πειραματίζεται με την υποστήριξη IP πάνω από ATM

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Αργύρης Σιδέρης
Τμήμα: Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ
Ίδρυμα: ΤΕΙ Κρήτης
Θεματική Περιοχή: Άλλο Επιστημονικό Υπο-Πεδίο
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ