Τοπογραφία της αρχαίας Ρώμης (Ανοιχτό Ψηφιακό Μάθημα)


Η Ρώμη ιδρύθηκε στα τέλη του 7ου αι. π.Χ. και σταδιακά εξελίχθηκε στη σημαντικότερη πόλη της Μεσογείου και πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Κατά τη διάρκεια του εξαμήνου θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη αυτή μέσα από τα μνημεία της αρχαίας πόλης, από τις απαρχές και τη σύντομη Ετρουσκική παρουσία στους αιώνες της δημοκρατίας και της αυτοκρατορίας μέχρι την περίοδο της Τετραρχίας (4ος αιώνας μ.Χ.).


Στόχοι Μαθήματος

Ο βασικός στόχος του μαθήματος είναι η εισαγωγή των φοιτητών στη μνημειακή τοπογραφία της αρχαίας Ρώμης από το 10ο αι. π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ.  


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν υπάρχουν.


Περιεχόμενα

1η. Εισαγωγικά Σχόλια & η Προϊστορική και αρχαϊκή Ρώμη (10ος-6ος αι. π.Χ.) 2η. Η πρώϊμη και μέση δημοκρατική περίοδος (5ος - ύστερος 2ος αι. π.Χ.) 3η. Η ύστερη δημοκρατική περίοδος και ο Ιούλιος Καίσαρας (1ος αι. π.Χ.) 4η. Ο Οκταβιανός Αύγουστος και η εγκαθίδρυση της ηγεμονίας (31 π.Χ. - 14 μ.Χ.) 5η. Η δυναστεία των Ιουλίων και Κλαυδίων (14-68 μ.Χ.) 6η. Η δυναστεία των Φλαβίων (68-96 μ.Χ.) 7η. Από τον Νέρβα στον Αδριανό (96-138 μ.Χ.) 8η. Οι Αντωνίνοι και οι Σεβήροι (138-235 μ.Χ.)  9η. Τα χρόνια της κρίσης (235-284), o Διοκλητιανός (284-305), o Μαξέντιος και ο Μέγας Κωνσταντίνος (306-337). Η Ρώμη μετά την ίδρυση της Κωσταντινούπολης.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A)


Εκπαιδευτές: Γιάννης Λώλος
Τμήμα: Τμημα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Θεματική Περιοχή: Ιστορία και Αρχαιολογία
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ