ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Ι


Το μάθημα εξετάζει την ιστορική εξέλιξη των διοικητικών δομών του ελληνικού κράτους. Ειδικότερα εξετάζονται τα όργανα και οι υπηρεσίες που συνθέτουν τις δομές της κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης καθώς και της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά τον 19ο και 20ο αιώνα. Αναπτύσσεται ο θεσμός των Υπουργείων καθώς και οι διαδικασίες διοικητικής σύγκλισης των περιοχών που εντάχθηκαν στο ελληνικό κράτος μετά την συγκρότησή του (Ιόνια νησιά, Θεσσαλία, Μακεδονία, Ήπειρος, νησιά Αιγαίου, Κρήτη, Θράκη). Επιπλέον εξετάζονται οι πολιτικές διαχείρισης του ανθρώπινου παράγοντα και συγκεκριμένα ο θεσμός της μονιμότητας και οι πολιτικές εκκαθαρίσεις του κρατικού μηχανισμού. Τέλος, αναλύονται οι επιδράσεις του πολέμου στην λειτουργία της διοίκησης. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται: · η χρησιμότητα, οι μέθοδοι και οι πηγές της διοικητικής ιστορίας · η δομή της κεντρικής διοίκησης κατά τον 19ο και 20ο αιώνα · η οργάνωση του Στρατού · ο θεσμός των Γενικών Διοικήσεων · ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης και της περιφερειακής διοίκησης κατά τον 19ο και 20ο αιώνα · ο θεσμός των Υπουργείων · ο θεσμός της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων · οι επιδράσεις του πολέμου στην διοίκηση · το φαινόμενο των διοικητικών εκκαθαρίσεων · ο πρώτος υπαλληλικός κώδικας του ελληνικού κράτους (1951).


Στόχοι Μαθήματος

Να αποκτήσουν οι φοιτητές ιστορικές γνώσεις για την δομή και λειτουργία της ελληνικής διοίκησης που θα τους φανούν χρήσιμες κατά την επεξεργασία αρχειακού υλικού.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν έχει Προαπαιτούμενα


Περιεχόμενα

Το μάθημα εξετάζει την ιστορική εξέλιξη των διοικητικών δομών του ελληνικού κράτους. Ειδικότερα εξετάζονται τα όργανα και οι υπηρεσίες που συνθέτουν τις δομές της κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης καθώς και της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά τον 19ο και 20ο αιώνα. Αναπτύσσεται ο θεσμός των Υπουργείων καθώς και οι διαδικασίες διοικητικής σύγκλισης των περιοχών που εντάχθηκαν στο ελληνικό κράτος μετά την συγκρότησή του (Ιόνια νησιά, Θεσσαλία, Μακεδονία, Ήπειρος, νησιά Αιγαίου, Κρήτη, Θράκη). Επιπλέον εξετάζονται οι πολιτικές διαχείρισης του ανθρώπινου παράγοντα και συγκεκριμένα ο θεσμός της μονιμότητας και οι πολιτικές εκκαθαρίσεις του κρατικού μηχανισμού. Τέλος, αναλύονται οι επιδράσεις του πολέμου στην λειτουργία της διοίκησης. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται:· η χρησιμότητα, οι μέθοδοι και οι πηγές της διοικητικής ιστορίας· η δομή της κεντρικής διοίκησης κατά τον 19ο και 20ο αιώνα· η οργάνωση του Στρατού· ο θεσμός των Γενικών Διοικήσεων· ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης και της περιφερειακής διοίκησης κατά τον 19ο και 20ο αιώνα· ο θεσμός των Υπουργείων· ο θεσμός της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων· οι επιδράσεις του πολέμου στην διοίκηση· το φαινόμενο των διοικητικών εκκαθαρίσεων· ο πρώτος υπαλληλικός κώδικας του ελληνικού κράτους (1951).

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Διονύσιος Μοσχόπουλος
Τμήμα: Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας
Ίδρυμα: Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Θεματική Περιοχή: Γλώσσα και Λογοτεχνία
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ