Opencourse Έννοιες φυσικών επιστηµών Ι και αναπαραστάσεις τους


Εισάγονται βασικές έννοιες των Φυσικών Επιστημών και χρησιμοποιούνται στην πρόβλεψη, περιγραφή και ερμηνεία απλών φυσικών φαινομένων. Παράλληλα συζητούνται οι σημαντικότερες εναλλακτικές ιδέες των φοιτητών και νηπίων γι’ αυτές τις έννοιες και τα φαινόμενα, καθώς και διδακτικές προτάσεις για την αλλαγή τους. Οι περιοχές από τις οποίες αντλούνται έννοιες και φαινόμενα είναι: Δομή της ύλης (Φυσικές καταστάσεις και αλλαγές τους, Ατομικό μοντέλο – άτομα – μόρια, Πίεση υγρών και αερίων, Άνωση και Πλεύση - Βύθιση). Θερμότητα, θερμοκρασία και θερμικά φαινόμενα.


Στόχοι Μαθήματος

Οι φοιτήτριες µπορούν να χρησιµοποιούν βασικές έννοιες των φυσικών επιστηµών για να προβλέπουν και να ερµηνεύουν απλά φυσικά φαινόµενα. Π.χ. Πώς και γιατί ένα υγρό γίνεται αέριο, πότε πλέει – βυθίζεται ένα σώµα. Παράλληλα θα γνωρίζουν τις βασικές εναλλακτικές ιδέες των νηπίων, για τις έννοιες και τα φαινόµενα που µελετάµε, πιθανόν δε και το λόγο της ύπαρξής των. Ταυτόχρονα, θα γνωρίζουν απλές δραστηριότητες – πειράµατα για την αντιµετώπισή τους. Π.χ. τη µη αναγνώριση της ταυτότητας των σωµάτων όταν αλλάζουν φυσική κατάσταση ή απόψεις όπως τα βαριά σώµατα βυθίζονται.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Πολύ βασικές έννοιες των φυσικών επιστημών, επιπέδου Γυμνασίου, όπως το μήκος, εμβαδόν, όγκος, μάζα, βάρος, χρόνος, σταθερότητα και αλλαγή.


Περιεχόμενα

Εισάγονται βασικές έννοιες των Φυσικών Επιστηµών και χρησιµοποιούνται στην πρόβλεψη, περιγραφή και ερµηνεία απλών φυσικών φαινοµένων. Παράλληλα συζητούνται οι σηµαντικότερες εναλλακτικές ιδέες των φοιτητών και νηπίων γι’ αυτές τις έννοιες και τα φαινόµενα, καθώς και διδακτικές προτάσεις για την αλλαγή τους. Οι περιοχές από τις οποίες αντλούνται έννοιες και φαινόµενα είναι: Δοµή της ύλης (Φυσικές καταστάσεις και αλλαγές τους, Ατοµικό µοντέλο – άτοµα – µόρια, Πίεση υγρών και αερίων, Άνωση και Πλεύση - Βύθιση). Θερµότητα, θερµοκρασία και θερµικά φαινόµενα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A)


Εκπαιδευτές: Πέτρος Καριώτογλου
Τμήμα: Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Θεματική Περιοχή: Παιδαγωγική
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ