Ηλεκτροτεχνία ΙΙ


Το μάθημα εξηγεί τις βασικές έννοιες του εναλλασσομένου ρεύματος (Τάση, ρεύμα, ισχύ). Αναλύει τις σχέσεις με τις οποίες υπολογίζονται τα παραπάνω μεγέθη. Περιγράφει τα στρεφόμενα διανύσματα, την αντιστάθμιση, τα τριφασικά συστήματα.


Στόχοι Μαθήματος

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής θα πρέπει: Να είναι σε θέση να κατανοεί, να αναλύει και να σχεδιάζει απλά κυκλώματα εναλλασσόμενου ρεύματος. Να γνωρίζει τις βασικές σχέσεις ηλεκτρικής ισχύος. Να είναι σε θέση να κάνει διόρθωση συντελεστή ισχύος σε νέες ή υπάρχουσες μονοφασικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Να κατανοεί και να αναλύει τριφασικά κυκλώματα. Να είναι σε θέση να κάνει αντιστάθμιση σε τριφασικά κυκλώματα ισχύος. Να κατανοεί και να αναλύει συντονισμένα κυκλώματα. Να κατανοεί και να αναλύει μαγνητικά συζευγμένα κυκλώματα.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Ηλεκτροτεχνία Ι Βασικές γνώσεις συνεχούς ρεύματος


Περιεχόμενα

Ορισμός ηλεκτρικών παραμέτρων των κυκλωμάτων ημιτονοειδούς εναλλασσόμενου ρεύματος στη σταθερή κατάσταση-Παράσταση τάσης και ρεύματος ως συναρτήσεις του χρόνου. παράστασή ηλεκτρικών παραμέτρων ως στρεφόμενα διανύσματα Συμπεριφορά R, L, και C στο εναλλασσόμενο ρεύμα, Διαγράμματα τάσεων-ρευμάτων για R, L, C. Μιγαδική σύνθετη αντίσταση, ανάλυση κυκλωμάτων σειράς και παράλληλα. Επίλυση τυπικών κυκλωμάτων εναλλασσομένου ρεύματος. Ισχύς στο εναλλασσόμενο ρεύμα. Τρίγωνα ισχύος. Διόρθωση συντελεστή ισχύος-αντιστάθμιση σε μονοφασικά κυκλώματα Συντονισμός. Σύγκριση με διαδικασία αντιστάθμισης. Τριφασικά κυκλώματα, συνδεσμολογίες αστέρα και τριγώνου. Ισχύς στα τριφασικά κυκλώματα. Διόρθωση συντελεστή ισχύος σε τριφασικά κυκλώματα. Μαγνητικά συζευγμένα κυκλώματα. Ιδανικοί μετασχηματιστές και αμοιβαία επαγωγή. Πραγματικοί τριφασικοί μετασχηματιστές-Κατασκευαστικά στοιχεία και συνδεσμολογίες

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Δημήτριος Τσιαμήτρος
Τμήμα: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ
Ίδρυμα: ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Θεματική Περιοχή: Επιστήμες Υπολογιστών, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ