Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων


Το μάθημα αποτελεί εισαγωγή στη διοίκηση των επιχειρήσεων και εξετάζει τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά γνωρίσματα των επιχειρήσεων και τις κύριες λειτουργίες που επιτελούν. Επιχειρεί να προσεγγίσει τους τρόπους δράσης των επιχειρήσεων, προκειμένου να γίνει κατανοητή η συμβολή κάθε εταιρικής λειτουργίας αλλά και του συντονισμού των λειτουργιών για την επίτευξη του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.


Στόχοι Μαθήματος

Μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος οι σπουδαστές/τριες θα είναι σε θέση να : • αναγνωρίζουν το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον ενός οργανισμού ή επιχείρησης, • αντιλαμβάνονται το ρόλο του μάνατζερ, • περιγράφουν τις βασικές λειτουργίες του Διοικείν, • αναγνωρίζουν και να θέτουν οργανωσιακούς στόχους, • προγραμματίζουν επιχειρηματικές δραστηριότητες και να λαμβάνουν αποφάσεις και τέλος • αναγνωρίζουν τις συνιστώσες της ηγετικής συμπεριφοράς.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Χωρίς άλλα προαπαιτούμενα.


Περιεχόμενα

Πραγματοποιείται ανάλυση των ενιαίων λειτουργιών της διοίκησης – οργάνωσης και των στοιχείων που τις απαρτίζουν και πιο συγκεκριμένα τον προγραμματισμό, το σχεδιασμό και τη οργάνωση, τη διεύθυνση, την ηγεσία, τον έλεγχο. Παρέχονται οι θεωρητικές βάσεις για την κατανόηση της ατομικής και ομαδικής συμπεριφοράς στους οργανισμούς και περιλαμβάνει έννοιες όπως κίνητρα, αντίληψη, δυναμική ομάδων, θεωρίες ηγεσίας, συναισθήματα, επαγγελματική ικανοποίηση. Οι κυριότερες θεματικές ενότητες περιλαμβάνουν (ανά εβδομάδα διδασκαλίας) : 1. Εισαγωγή στις βασικές έννοιες. Γενικά για την οργάνωση και το σύστημα. 2. Αρχές επιστημονικής διοίκησης. 3. Τυπική και άτυπη οργάνωση. 4. Γραφειοκρατική οργάνωση. 5. Στοχοθεσία. 6. Η δομή των οργανώσεων. Περιγραφή καθηκόντων. 7. Τμηματοποίηση των οργανώσεων και σχεδιασμός των οργανώσεων. 8. Διεύθυνση και ηγεσία στις σύγχρονες επιχειρήσεις. 9. Η διαδικασία του ελέγχου. 10. Επίλυση συγκρούσεων και τρόπος λήψης αποφάσεων. 11. Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. 12. SWOT analysis. 13. Ανασκόπηση.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Γεώργιος Ασπρίδης
Τμήμα: Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων
Ίδρυμα: ΤΕΙ Θεσσαλίας
Θεματική Περιοχή: Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ