Σχεδιασμός και Προγραμματισμός Παραγωγής


Εισαγωγική σε ποσοτικά πρότυπα και μεθόδους για τον προγραμματισμό των λειτουργιών της παραγωγής και των προμηθειών σε βιομηχανικές επιχειρήσεις. Στη θεματολογία συμπεριλαμβάνονται προβλέψεις, συγκεντρωτικός προγραμματισμός παραγωγής, έλεγχος αποθεμάτων, προγραμματισμός απαιτήσεων σε υλικά, και βραχυχρόνιος προγραμματισμός παραγωγής.


Στόχοι Μαθήματος

Στόχος του μαθήματος είναι η εισαγωγή των φοιτητών σε κλασικές μεθόδους για τον σχεδιασμό, προγραμματισμό και έλεγχο των λειτουργιών προμήθειας και παραγωγής σε βιομηχανικές επιχειρήσεις. Μέσα από την πρίσμα της ποσοτικής ανάλυσης προτύπων συστημάτων παραγωγής-αποθεμάτων, οι φοιτητές μαθαίνουν μεθόδους προσέγγισης και επίλυσης τυπικών προβλημάτων σε διαφορετικά επίπεδα της ιεραρχίας του προγραμματισμού της παραγωγής. Μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα έπρεπε, μεταξύ άλλων, να μπορούν να κατανοούν την επίδραση σημαντικών χαρακτηριστικών συστημάτων παραγωγής-αποθεμάτων, όπως τα σταθερά/μεταβλητά κόστη παραγγελίας/παραγωγής, τα κόστη διατήρησης/έλλειψης αποθέματος, η δυναμικότητα παραγωγής, ο αριθμός των προϊόντων, η μεταβλητότητα και τυχαιότητα της ζήτησης, στις βέλτιστες μεταβλητές απόφασης και την απόδοση των συστημάτων αυτών.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Γραμμικός προγραμματισμός Εφαρμοσμένη πιθανοθεωρία


Περιεχόμενα

Προβλέψεις. Χαρακτηριστικά των προβλέψεων. Ποσοτικές μέθοδοι προβλέψεων: μέθοδοι παλινδρόμησης, μέθοδοι χρονοσειρών (κινούμενος μέσος όρος, μέθοδοι εκθετικής εξομάλυνσης για στάσιμες χρονοσειρές και χρονοσειρές με τάση και/ή εποχικότητα). Εισαγωγή σε μοντέλα πρόβλεψης ARIMA. Συγκεντρωτικός προγραμματισμός παραγωγής. Πρότυπο παράδειγμα. Πρόγραμμα μηδενισμού αποθεμάτων. Πρόγραμμα σταθερού εργατικού δυναμικού. Μορφοποίηση και επίλυση προβλημάτων συγκεντρωτικού προγραμματισμού ως προβλήματα Γραμμικού Προγραμματισμού. Έλεγχος αποθεμάτων υπό σταθερή ζήτηση. Το πρότυπο της Οικονομικής Ποσότητας Παραγγελίας (Economic Order Quantity - EOQ). Επεκτάσεις του EOQ στις περιπτώσεις εκπτώσεων ανάλογα με την ποσότητα και συστήματα πολλαπλών προϊόντων με περιορισμούς πόρων. Επέκταση του EOQ στην περίπτωση του πεπερασμένου ρυθμού παραγωγής και πολλαπλών προϊόντων: το πρόβλημα της Οικονομικής Επιλογής Μεγέθους Παρτίδας (Economic Lot Sizing Problem - ELSP). Πολιτικές επιλογής μεγέθους παρτίδας βάσει των δυνάμεων-του-δύο. Έλεγχος αποθεμάτων υπό γνωστή χρονο-μεταβαλλόμενη ζήτηση. Το Πρόβλημα της Δυναμικής Επιλογής Μεγέθους Παρτίδας (Dynamic Lot Sizing Problem - DLSP). Ευρετικές πολιτικές DLSP (σταθερή ποσότητα παραγγελίας, σταθερή περίοδος παραγγελίας, εξισορρόπιση τεμαχίων-περιόδων, ευρετική μέθοδος Silver-Meal). Βέλτιστη στρατηγική DLSP (Wagner-Whitin). Επέκταση του DLSP στην περίπτωση ύπαρξης περιορισμών δυναμικότητας. Έλεγχος αποθεμάτων υπό αβέβαιη ζήτηση. Το πρόβλημα του εφημεριδοπώλη και η επέκτασή του στην περίπτωση των πολλαπλών περιόδων. Το πρότυπο του σημείου και της ποσότητας αναπαραγγελίας με καθυστερημένες παραγγελίες/χαμένες πωλήσεις. Προγραμματισμός Απαιτήσεων σε Υλικά (Material Requirements Planning - MRP). Βασική διαδικασία MRP. Βραχυχρόνιος προγραμματισμός παραγωγής. Μυωπικοί κανόνες βραχυχρόνιου προγραμματισμού εργασιών. Εισαγωγή στη θεωρία διάταξης εργασιών για μια μηχανή. Βέλτιστη διάταξη πολλαπλών εργασιών σε δύο μηχανές σε σειρά και επέκταση σε τρεις μηχανές. Βέλτιστη διάταξη δύο εργασιών σε πολλές μηχανές σε σειρά.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Γιώργος Liberopoulos
Τμήμα: Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Θεματική Περιοχή: Μηχανική Οικονομίας και Διοίκησης
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ