Χριστιανική Γραμματεία ΙΙΙ


Εισαγωγή στην Πατρολογία και μελέτη βίου, συγγραμμάτων και θεολογίας των Πατέρων και εκκλησιαστικών συγγραφέων από τον 10ο ως τον20ο αι. μ.Χ.


Στόχοι Μαθήματος

Αντικειμενικοί Στόχοι του μαθήματος είναι η γνώση προσώπων και απόψεων της Ανατολικής και Δυτικής χριστιανικής γραμματείας της περιόδου 10ος-20ος αιώνας. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο εκπαιδευόμενος αναμένεται να γνωρίζει, να κατανοεί σημαντικά πρόσωπα και θεολογικές απόψεις της Ανατολής και της Δύσης από τον 10ο ως τον 20ο αι. μ.Χ.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν υπάρχουν


Περιεχόμενα

Α.ΥΣΤΕΡΟΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (1054-1453) α) Ελληνική Θεολογία (10ος-14ος αιώνας) β) Ησυχασμός γ) Δυτική Θεολογία (10ος-14ος αιώνας) Β. ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ (1 453-1814) α) Ρωμαιοκαθολική Θεολογία        β) Προτεσταντική Θεολογία γ) Θεολογία των χρόνων του Διαφωτισμού δ) Δεϊσμός ε) Ομολογίες και εκπρόσωποί τους στ) Ομολογιακοί προσανατολισμοί Γ. ΝΕΩΤΑΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (1814-σήμερα) α) Νεώτερος Ελληνισμός (Τουρκοκρατία και Ορθόδοξη Θεολογία) β) Η Εκκλησιαστική Γραμματεία ειδικώς στον ελλαδικό χώρο μετά την απελευθέρωση γ) Ιδεολογικά ρεύματα 18ου-έως 21ου αιώνα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A+)


Εκπαιδευτές: Αναστάσιος Μαράς
Τμήμα: Τμήμα Ιερατικών Σπουδών
Ίδρυμα: ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Θεματική Περιοχή: Φιλοσοφία, Ηθική, Θρησκεία
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ