Τεχνολογία Laser (EL150)


Το μάθημα «Τεχνολογία του Laser» επιχειρεί να δώσει μια πρώτη γεύση, του κόσμου του laser από την γέννηση του κάπου στις αρχές του 1960 μέχρι και σήμερα που η νέα γενιά lasersέδωσε μια εντελώς καινούργια τεχνογνωσία στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.


Στόχοι Μαθήματος

Το μάθημα «Τεχνολογία του Laser» επιχειρεί να δώσει μια πρώτη γεύση, του κόσμου του laserαπό την γέννηση του κάπου στις αρχές του 1960 μέχρι και σήμερα που η νέα γενιά lasersέδωσε μια εντελώς καινούργια τεχνογνωσία στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Κατά την διάρκεια του μαθήματος δίνεται έμφαση στην αρχή λειτουργίας του laser, στους διαφόρους τύπους laserπου υπάρχουν σήμερα, σε τεχνικές ενίσχυσης της δέσμης ενός laserκαθώς και σε φαινόμενα που συμβαίνουν όταν μια δέσμη laserαλληλεπιδρά με την ύλη. Προς το τέλος του μαθήματος θα αναφερθούμε σε αντιπροσωπευτικές εφαρμογές των laserσε διάφορες επιστήμες, όπως στην ιατρική, στην ανίχνευση ρύπων, στην μη γραμμική οπτική, σε στρατιωτικές και βιομηχανικές εφαρμογές των laser.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν έχουν οριστεί


Περιεχόμενα

Το μάθημα «Τεχνολογία του Laser» επιχειρεί να δώσει μια πρώτη γεύση, του κόσμου του laserαπό την γέννηση του κάπου στις αρχές του 1960 μέχρι και σήμερα που η νέα γενιά lasersέδωσε μια εντελώς καινούργια τεχνογνωσία στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Κατά την διάρκεια του μαθήματος δίνεται έμφαση στην αρχή λειτουργίας του laser, στους διαφόρους τύπους laserπου υπάρχουν σήμερα, σε τεχνικές ενίσχυσης της δέσμης ενός laserκαθώς και σε φαινόμενα που συμβαίνουν όταν μια δέσμη laser αλληλεπιδρά με την ύλη. Προς το τέλος του μαθήματος θα αναφερθούμε σε αντιπροσωπευτικές εφαρμογές των laserσε διάφορες επιστήμες, όπως στην ιατρική, στην ανίχνευση ρύπων, στην μη γραμμική οπτική, σε στρατιωτικές και βιομηχανικές εφαρμογές των laser.     Διδασκαλία       Η διδασκαλία του μαθήματος θα διαρκέσει περίπου 12 εβδομάδες. Κάθε εβδομάδα θα πραγματοποιείται μία διάλεξη διάρκειας 2 ωρών. Για την επιτυχή παρακολούθηση του θεωρητικού μέρους του μαθήματος, οι φοιτητές καλούνται να προετοιμάσουν μια γραπτή εργασία με θέμα που άπτεται του αντικειμένου του μαθήματος και την οποία θα παρουσιάσουν στο τέλος του μαθήματος. Η προετοιμασία της εργασίας ενέχει: Βιβλιογραφική αναζήτηση  Μελέτη επιστημονικών δημοσιεύσεων  Τεχνικών κειμένων  Αναζήτηση υλικού μέσα από το Internet      Οι εργασίες ανατίθενται σε ομάδες σπουδαστών, προάγοντας έτσι την συνεργασία και την αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Η κάθε ομάδα θα αποτελείται από 3 σπουδαστές (μέγιστος αριθμός). Την ευθύνη της επίβλεψης της εργασίας των σπουδαστών την έχει ο διδάσκων του μαθήματος. Είναι ευθύνη των μελών της κάθε ομάδας να έρχονται σε επαφή με τον διδάσκοντα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, στο τέλος του μαθήματος, για τυχόν απορίες, διευκρινίσεις άλλα και για να γνωρίζουν πως θα πρέπει να παρουσιαστεί η εργασία τους στο τέλος και στις 2 μορφές που απαιτείται. Όλες οι εργασίες πρέπει να έχουν παραδοθεί στο διδάσκοντα του μαθήματος σε ηλεκτρονική και σε γραπτή μορφή το αργότερο 3 εβδομάδες πριν το τέλος του εξαμήνου. Οι εργασίες των ομάδων θα παρουσιαστούν στην αίθουσα διδασκαλίας και την ώρα του μαθήματος μία εβδομάδα πριν το τέλος του εξαμήνου. Η παρουσίαση θα γίνει στο projectorπου διαθέτει το ίδρυμα χρησιμοποιώντας το powerpoint. Hεργασία δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 20 σελίδες τύπου Α4. Η χρησιμοποιούμενη γραμματοσειρά θα πρέπει να είναι 12 με διάκενο μεταξύ των γραμμών ίσο με 1.5 γραμμή. Μια λίστα από προτεινόμενες από τον διδάσκοντα εργασίες θα βρείτε στο τέλος αυτής της ενότητας. Οι τίτλοι των προτεινόμενων projectθα δοθεί στην Αγγλική γλώσσα μια και είναι πιο εύκολή για τον σπουδαστή υλικού από το Διαδίκτυο.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Κωνσταντίνος Πετρίδης
Τμήμα: Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε.
Ίδρυμα: ΤΕΙ Κρήτης
Θεματική Περιοχή: Φυσική
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ