Τεχνολογία Μετρήσεων ΙI


Tο μάθημα (θεωρία και εργαστήριο) Τεχνολογία Μετρήσεων ΙΙ επιδιώκει την κατανόηση και πρακτική εξοικείωση του φοιτητή με τις σύγχρονες, ενόργανες τεχνικές ανάλυσης, για τον χημικό χαρακτηρισμό της ύλη, ο οποίος περιλαμβάνει τον καθορισμό της ποιοτικής & ̟ποσοτικής σύστασης ενός χημικού συστήματος. Στη διδακτέα ύλη περιλαμβάνονται οι συνηθέστερα χρησιμοποιούμενες τεχνικές ενόργανης ανάλυσης, όπως φασματοσκοπικές, χρωματογραφικές και ειδικές τεχνικές ανάλυσης. Τα μαθήματα παρέχουν στους φοιτητές το θεωρητικό υπόβαθρο για την κατανόηση των αρχών λειτουργίας, της μεθοδολογίας και της εφαρμογής των κατάλληλων κατά περίπτωση τεχνικών ενόργανης ανάλυσης. Σε όλα τα κεφάλαια μελετάται επίσης και η απαιτούμενη οργανολογία, ώστε να διευκολύνεται η κατανόηση της λειτουργίας των οργάνων που χρησιμοποιούνται και να αξιοποιούνται καλύτερα οι δυνατότητές τους. Ουσιαστικός στόχος είναι η ενημέρωση και εξοικείωση των φοιτητών με τις βασικές διεργασίες και τεχνολογίες αιχμής, τις οποίες πρόκειται να αντιμετωπίσουν μελλοντικά στο περιβάλλον εργασίας τους.


Στόχοι Μαθήματος

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, ο φοιτητής θα πρέπει να: Έχει αποκτήσει βασικές γνώσεις αναφορικά με τις αρχές λειτουργίας, την οργανολογία και την χρήση των ενόργανων τεχνικών ανάλυσης για ποιοτικό και ποσοτικό προσδιορισμό σύστασης χημικών συστημάτων. Είναι σε θέση να επιλέξει τη βέλτιστη μέθοδο ενόργανης ανάλυσης κατά περίπτωση με ιδιαίτερη έμφαση σε περιβαλλοντικά συστήματα και δείγματα. Έχει αποκτήσει εργαστηριακή εμπειρία σε διεξαγωγή πειραματικών διαδικασιών εφαρμογής ενόργανων τεχνικών ανάλυσης. Έχει αναπτύξει ικανότητες επεξεργασίας, αξιολόγησης και ανάλυσης πειραματικών δεδομένων. Έχει την ικανότητα σύνταξης τεχνικών εκθέσεων. Έχει ενεργή συμμετοχή σε ομαδική εργασία.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν υφίστανται προαπαιτούμενα μαθήματα.


Περιεχόμενα

Θεωρία Μαθήματος Περιγραφή μαθήματος – Εισαγωγή στην ενόργανη ανάλυση Γενικές τεχνικές ποσοτικοποίησης Φασματοφωτομετρία υπεριώδους – ορατού Φασματοφωτομετρία υπερύθρου (IR) Φλογοφασματοφωτομετρία και φασματοφωτομετρία ατομικής απορρόφησης (Α’ μέρος) Φλογοφασματοφωτομετρία και φασματοφωτομετρία ατομικής απορρόφησης (Β’ μέρος) Φασματομετρία μαζών Εισαγωγή στις χρωματογραφικές τεχνικές ανάλυσης Αέρια χρωματογραφία Χρωματογραφία χάρτη και χρωματογραφία λεπτής στιβάδας Ιοντική χρωματογραφία   Εργαστήριο Περιγραφή εργαστηρίου Στοιχειώδεις εργαστηριακές τεχνικές Κοκκομετρική ανάλυση στερεών δειγμάτων Ηλεκτρολυτικά και μη ηλεκτρολυτικά διαλύματα. Αγωγιμομετρία. Εκλεκτικά ηλεκτρόδια ιόντων Ταυτόχρονος φασματοφωτομετρικός προσδιορισμός δυαδικών μιγμάτων Ποτενσιομετρική τιτλοδότηση διπρωτικών οξέων Επίδραση της θερμοκρασίας στην ταχύτητα χημικής αντίδρασης Χρωματογραφία ιονανταλλαγής Αέρια χρωματογραφία (GC) Συνδυασμός αέριας χρωματογραφίας και φασματομετρίας μάζας (GC-MS) Επίδειξη μονάδας ξηρής αναμόρφωσης του βιοαερίου Επίδειξη μονάδας αναμόρφωσης της γλυκερόλης με ατμό

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A+)


Εκπαιδευτές: Μαρία Γούλα
Τμήμα: Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος & Μηχανικών Αντιρρύπανσης
Ίδρυμα: ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Θεματική Περιοχή: Μηχανική Περιβάλλοντος
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ