Οργάνωση Διαχείριση Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων ΙΙ


Το μάθημα αυτό ολοκληρώνει την τεχνικοοικονομική καταγραφής και ανάλυσης των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, εξετάζει την ανάλυση της λειτουργίας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και αναλύει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.


Στόχοι Μαθήματος

  Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής/τρια θα είναι σε θέση να: Έχει κατανοήσει την έννοια της τεχνικοοικονομικής καταγραφής και ανάλυσης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που διαθέτουν ενδιάμεσους και κύριους κλάδους παραγωγής (γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις) και να υπολογίζει τα αντίστοιχα οικονομικά αποτελέσματα και τα κόστη παραγωγής, στις περιπτώσεις αυτές, κατανοήσει την έννοια της αξιολόγησης της τεχνικοοικονομικής λειτουργίας των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και θα έχει γνώση των μεθόδων και εργαλείων για την εφαρμογή της. κατανοήσει την διαδικασία λήψης αποφάσεων σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και θα χρησιμοποιεί τις αντίστοιχες μεθόδους/εργαλεία.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν απαιτούνται.


Περιεχόμενα

i. Βασικές αρχές και στάδια οργάνωσης και διαχείρισης γεωργικών εκμεταλλεύσεων.ii. Υπολογισμός δαπανών παραγωγής ενδιαμέσων και τελικών κλάδων παραγωγής της γεωργικής εκμετάλλευσης. Εφαρμογές σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που ιδιοπαράγουν ζωοτροφέςiv. Υπολογισμός κόστους παραγωγής συνδεδεμένων προϊόντων της κτηνοτροφικής δραστηριότητας. Εφαρμογές σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις συνδεδεμένης παραγωγής γάλακτος, κρέατος, ερίου, κόπρουiv. Οικονομικά αποτελέσματα γεωργο-κτηνοτροφικής δραστηριότηταςv. Ανάλυση λειτουργίας γεωργικών εκμεταλλεύσεων (ανάλυση ομάδας). Εφαρμογές σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.vi. Απομονωμένη ανάλυση συντελεστών παραγωγής. Ανάλυση χρησιμοποίησης γεωργικών μηχανημάτων, κόστος χρησιμοποίησης σε σχέση με το άριστο όριο. Όριο αποδοτικότητας ανάμεσα σε δυο ή περισσότερα μηχανήματα. Ανάλυση χρησιμοποίησης ανθρώπινης εργασίας (υπολογισμός αναγκαίας και χρησιμοποιούμενης εργασίας). Εφαρμογές σε προβλήματα κτηνοτροφικής δραστηριότηταςvii. Λήψη αποφάσεων με τη μέθοδο των Γεωργικών Προϋπολογισμών (μερικός προϋπολογισμός, προϋπολογισμός κρισίμου σημείου, παραμετρικός προϋπολογισμός, προϋπολογισμός ταμειακής ροής, συνολικός προϋπολογισμός). Εφαρμογές σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.viii.Λήψη αποφάσεων με τη μέθοδο του Γραμμικού προγραμματισμού (γραφική μέθοδος, αλγόριθμος Simplex, μέθοδος του μεγάλου Μ, δυϊκό πρόβλημα, ανάλυση ευαισθησίας). Εφαρμογές σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A+)


Εκπαιδευτές: Κωνσταντίνος Τσιμπούκας
Τμήμα: Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης
Ίδρυμα: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Θεματική Περιοχή: Άλλο Επιστημονικό Υπο-Πεδίο
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ