ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ


Λόγος ύπαρξης των επιχειρήσεων (υποσύνολα των οικονομικών μονάδων) είναι η αποτελεσματικότητα στην κάλυψη των σύγχρονων ανθρώπινων αναγκών. Η αποτελεσματικότητα αυτή δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την αποτελεσματική ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ (μάνατζμεντ): Σκοπός αυτού του μαθήματος είναι οι φοιτητές να κατανοήσουν οι φοιτητές τις βασικές έννοιες και αρχές που διέπουν το περιβάλλον και το εσωτερικό των επιχειρήσεων και προσδιορίζουν τους τρόπους με τους οποίους αυτές λειτουργούν. Οι επιχειρήσεις τροφίμων αποτελούν υποσύνολο του συνόλου των επιχειρήσεων και διέπονται από τους ίδιους κανόνες και αρχές, και κατά συνέπεια στο παρόν μάθημα αντιμετωπίζονται ως μέρος του συνόλου. Οι φοιτητές αφού πάρουν κάποιες βασικές γνώσεις γύρω από τους στόχους, τα επιμέρους στοιχεία και τους κανόνες λειτουργίας των διαφόρων επιχειρήσεων, διδάσκονται τις διάφορες επιδράσεις που ασκεί σε αυτές το εξωτερικό περιβάλλον. Στην συνέχεια παίρνουν γνώσεις σχετικές με την αποτελεσματική διοίκηση των επιχειρήσεων με ιδιαίτερη έμφαση τις διοικητικές λειτουργίες του προγραμματισμού, της οργάνωσης, της διεύθυνσης, του ελέγχου, και της λήψης αποφάσεων. Χωρίς να καλύπτονται σε βάθος οι ανάγκες γνώσεων για τα επιμέρους θέματα της οργάνωσης και διοίκησης των επιχειρήσεων, οι φοιτητές στο παρόν μάθημα βοηθούνται να αποκτήσουν μία πλήρη και περιεκτική εικόνα σε εισαγωγικό επίπεδο και να εμπεδώσουν έννοιες και αρχές που θα τις χρειαστούν αργότερα στα επόμενα έτη σπουδών τους, καις την συνέχεια στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.


Στόχοι Μαθήματος

Οι μαθησιακοί στόχοι του μαθήματος είναι: 1.  Η κατανόηση του ορισμού, της δομής της επιχειρήσης, και του σκοπού ύπαρξης της 2.  Η κατανόησης της λειτουργίας της διοίκησης (management) στις επιχειρήσεις και της σημασίας αυτής 3.  Η κατανόηση της επιμέρους λειτουργίας του προγραμαμτισμού στην διοίκησης 4.  Η κατανόησης της επιμέρους λειτουργίας της οργάνώσης στην διοίκηση 5.  Η κατανόηση της επιμέρους λειτουργίας της λειτουργίας στην διοίκηση 6.  Η κατανόηση της λειτουργίας του ελέγχου στην διοίκηση 7.  Η κατανόηση της ορθής λήψης αποφάσεων στην διοίκηση 8.  Η έκμάθηση της ιστορικής διαδρομής ανάπτυξης της επιστήμης της διοίκησης των ειχειρήσεων


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Προαπαιτούμενο για την παρακολούθηση τπυ μαθήματος είναι η παρακολούθηση και επιτυχής εξέταση του μαθήματος ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ι (που απαρτίζεται από δύο τμήματα: α) τις Διαλέξεις ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ από εισηγητές εκτός πανεπιστημίου, και β) τις επισκέψεις σε τοπικές παραγωγικές επιχειρήσεις τροφίμων και την μελέτη λειτουργίας αυτών. με το εν λόγω προαπαιτούμενο μάθημα οι φοιτητές έχουν πάρει με πρακτικό τρόπο βασικές γνώσεις για την λειτουργία και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων πριν την επιστημονική μελέτη της διοίκησης στο παρόν μάθημα. 


Περιεχόμενα

1. Η επιχείρηση και το περιβάλλον 2.  Η έννοια της επιχείρησης 3.  Διακρίσεις επιχειρήσεων 4.  Διοίκηση των επιχειρήσεων (management) 5.  Ιστορική αναδρομή του management 6.  Εφαρμογές της διοίκησης των επιχειρήσεων 7.  Προγραμματισμός ανάπτυξης των επιχειρήσεων 8.  Οργάνωση των επιειρήσεων 9.  λειτουργία της διεύθυνσης των επιχειρήσεων 10.  'Ελεγχος της αποδοτικότητας των επιχειρήσεων 11.  Λήψη αποφάσεων στις επιχειρήσεις 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Δημήτρης Σκάλκος
Τμήμα: ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Θεματική Περιοχή: Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ