Γλώσσα και κοινωνία [open]


Στο μάθημα παρουσιάζονται και αναλύονται βασικές έννοιες και θέματα που αφορούν τη μελέτη της γλώσσας ως κοινωνικού και πολιτισμικού φαινομένου στο πλαίσιο της κοινωνιογλωσσολογίας. Εξετάζεται την αλληλεπίδραση της γλώσσας με παραμέτρους όπως η κοινωνική τάξη, η εθνοτική ομάδα, η ηλικία και το φύλο. Εξετάζονται επίσης, οι σχέσεις γλώσσας-διαλέκτου, επίσημης γλώσσας και μειονοτικών γλωσσών/γλωσσικών μειονοτήτων, γλώσσας και ταυτότητας. Διερευνώνται οι τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι αντιδρούν στη γλωσσική διεπίδραση και αξιολογούν τους άλλους ως προς τη γλωσσική τους συμπεριφορά, (γλωσσικές στάσεις, στερεότυπα, προκαταλήψεις, γλωσσικός σεξισμός). Συζητούνται τέλος, μεθοδολογικά ζητήματα στο πλαίσιο της κοινωνιογλωσσολογικής έρευνας και παρουσιάζονται μέθοδοι συλλογής και ανάλυσης δεδομένων, καθώς και εφαρμοσμένα παραδείγματα.


Στόχοι Μαθήματος

Με την επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του μαθήματος ο φοιτητής /φοιτήτρια θα πρέπει:  Να έχει κατανοήσει τους στόχους και τις μεθόδους της Κοινωνιογλωσσολογίας, της Εθνογραφίας της Επικοινωνίας και της Ανάλυσης Λόγου  Να έχει κατανοήσει βασικά παραδείγματα κοινωνιογλωσσικής έρευνας Nα μπορεί να συλλέγει, να αναλύει και να συγκρίνει εμπειρικά δεδομένα στο πλαίσιο της κοινωνιογλωσσικής έρευνας, με σκοπό να επαληθεύσει μια θεωρία ή να προτείνει μια καινούργια υπόθεση. Να μπορεί να συμμετέχει στην εκπόνηση και παρουσίαση μιας (ομαδικής) εργασίας.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν υπάρχουν


Περιεχόμενα

Εισαγωγή, Ορισμοί, Μεθοδολογία, Το παράδειγμα της Νέας Υόρκης, Γλωσσικός Σχετικισμός, Γλώσσα και Φύλο, Γλωσσικός Σεξισμός, Παιδικός Λόγος, Δικανική Γλωσσολογία

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Μαριάνθη Γεωργαλλίδου
Τμήμα: Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Θεματική Περιοχή: Γλώσσα και Λογοτεχνία
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ