Πολυμερή και Σύνθετα Υλικά


Σκοπός του μαθήματος είναι οι σπουδαστές να κατανοήσουν τις βασικές αρχές των πολυμερών γενικά αλλά και των εφαρμογών τους. Κατανόηση των ιδιοτήτων τους και της πληθώρας των εφαρμογών με το ξύλο. Επιπλέον να κατανοηθεί η σχέση του συνδυασμού υλικών με τη διακοσμητική επιστήμη.


Στόχοι Μαθήματος

Με το πέρας του εξαμήνου, θα πρέπει οι φοιτητές: - να γνωρίζουν τις ιδιότητες των πολυμερών και πως μπορούν να παντρευτούν με το ξύλο - να γνωρίζουν όλες τις κατηγορίες των πολυμερών - να γνωρίζουν πως ίνες ξύλου ενισχύουν τα πολυμερή - να γνωρίζουν τις επιπτώσεις των πολυμερών στην υγεία και στο περιβάλλον καθώς και τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Χωρίς προαπαιτούμενα.


Περιεχόμενα

Το περιεχόμενο του θεωρητικού μέρους του μαθήματος περιλαμβάνει τα ακόλουθα: Δομή, ιδιότητες & εφαρμογές των θερμοπλαστικών, θερμοσκληρυνόμενων, και ελαστικών πολυμερών. Μορφοποίηση (καλούπια, εξώθηση, εμφύσηση, θερμομορφοποίηση, περιστροφική μορφοποίηση). Πολυαιθυλένιο, πολυπροπυλένιο, νάιλον, πολυστυρόλιο, πολυβινύλοχλωριδιο, πολυεστέρες, εποξειδικές ρητίνες, πολυουρεθάνες (απομιμήσεις ξύλου), σιλικόνες, πολυστρωματικά υλικά, φαινολοπλαστικά, κόλλες θερμοδιαλυόμενες, κόλλες ουρίας, κόλλες μελαμίνης, βινυλικές κόλλες, κόλλες φαινόλης – φορμαλδεΰδης, κόλλες ρεσορσίνης, ακρυλικά και ελαστικά, κόλες από ελαστομερή. Ελαστικό & προϊόντα ελαστικού. Σύνθετα & νανοσύνθετα υλικά [ίνες ξύλου, ίνες λιναριού και κάνναβης, περιγραφή προϊόντων που αποτελούνται από ίνες πεύκου και πολυπροπυλένιο (PP), περιγραφή προϊόντων που αποτελούνται από ίνες ξύλου - αραβόσιτου - φυσική κόλλα, περιγραφή ραφιών αυτοκινήτων από μίγμα σίζαλ και βαμβακιού, περιγραφή κατασκευής εσωτερικού πορτών αυτοκινήτου από φυσικό θερμοπλαστικό υλικό - ίνες λιναριού - kenaf και πολυπροπυλένιο, στρώσεις πολυβινυλοχλωρίδιο με ξύλο (κουφώματα), επιστρώματα μετάλλου με αφρώδες πλαστικό, ξύλινες μοριοσανίδες με τσιμέντο, ομοιογενείς επιφάνειες (corien), επιστήμη της νανοτεχνολογίας, κεραμικά (πορσελάνη, μίκα, μικανίτες), γυαλί [κατηγορίες - είδη γυαλιού, επεξεργασία γυαλιού, βιτρό, αμμορριπή γυαλιού (αμμοβολή) σύνθετα προϊόντα υαλονημάτων και πολυεστέρα]. Ανακύκλωση πλαστικών.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Κωνσταντίνος Κακάβας
Τμήμα: Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου Τ.Ε. (Καρδίτσα)
Ίδρυμα: ΤΕΙ Θεσσαλίας
Θεματική Περιοχή: Άλλο Επιστημονικό Υπο-Πεδίο
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ