Ευρωπαϊκή Ενωση


Η εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Η Ευρωπαϊκή Ενωση στην παγκόσμια οικονομία, Τα στοιχεία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Θεσμικά όργανα, Χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, Οργανισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Συμβουλευτικά όργανα, Ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Η εξέλιξη των χρηματοδοτικών σχέσεων Ελλάδας Ε.Ε, Προγράμματα – πλαίσια χρηματοδότησης της Ελλάδας


Στόχοι Μαθήματος

Με το συνδυασμό της θεωρητικής διδασκαλίας και την εξέταση των εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στην Ε.Ε., οι σπουδαστές θα πρέπει να έχουν κατανοήσει τη φιλοσοφία της ίδρυσης της Ε.Ε., τους στόχους αλλά και τις αντιθέσεις που υπάρχουν μέσα στην Ε.Ε και θα πρέπει να έχουν μια σαφή εικόνα για την οικονομική, πληθυσμιακή και πολιτική θέση της ΕΕ στον κόσμο. Οι σπουδαστές θα πρέπει να έχουν μια σαφή εικόνα και για την εσωτερική οικονομία της Ε.Ε., σαν αποτέλεσμα της οικονομικής σημασίας και της παραγωγικής διάθρωσης σε κάθε κράτος μέλος. Οι σπουδαστές θα πρέπει να έχουν κατανοήσεις τη λειτουργία της Ε.Ε. μέσα από την εξέταση των θεσμικών οργάνων της και των     διαθρωτικών δομών που λαμβάνουν χώρα με ιδιαίτερη εξέταση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Επίσης θα πρέπει να έχουν κατανοήσεις μέσα από την εξέταση των προϋπολογισμών και των χρηματοδοτικών πλαισίων τις πολιτικές ενίσχυσης από την Ε.Ε. αλλά και τον ρόλο των χρηματοδοτήσεων στην αναπτυξιακή πολιτική της Ελλάδας.  


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα


Περιεχόμενα

Η εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εδώ εξετάζεται η εξέλιξη της ΕΕ από τη γέννησή της ως Ευρωπαϊκές Κοινότητες, ΕΚΑΧ, EURATOM, ΕΟΚ με τη Συνθήκη της Ρώμης. Εξετάζεται η φιλοσοφία και οι αντιθέσεις που υπάρχουν στην δημιουργία της ΕΟΚ και της ΕΕ. Εξετάζεται η εισχώρηση και πως γίνεται αποδεκτή σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο των νέων χωρών μελών. Η δημιουργία της Ευρωζώνης και οι μηχανισμοί που στήθηκαν λόγω της κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση στην παγκόσμια οικονομία. Εξετάζεται η θέση της ΕΕ στην παγκόσμια οικονομία μέσα πό διάφορα στοιχεία όπως το ΑΕΠ, πληθυσμός, εμπόριο. Τα στοιχεία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εξετάζονται ειδικότερα τα επιμέρους στοιχεία των χωρών όπως ΑΕΠ, πληθυσμός, εμπόριο, δημόσιο χρέος, δημόσιο έλλειμμα. Θεσμικά όργανα, Χρηματοοικονομικοί οργανισμοί. Εξετάζονται 4 θεσμικά όργανα που είναι το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της ΕΕ (ξεχωρίζοντας το Συμβούλιο Υπουργών και κορυφής της ΕΕ), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε όλες τις περιπτώσεις εξετάζεται η δημιουργία, η λειτουργία, οι στόχοι. Οργανισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης και Συμβουλευτικά όργανα. Εξετάζονται τα διάφορα άλλα όργανα της ΕΕ στη βάση της λειτουργίας, των στόχων τους. Ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Εξετάζεται ο τρόπος κατάθεσης και έλεγχος, τα διάφορα στοιχεία που συνθέτουν τα έσοδα και δαπάνες. Η εξέλιξη των χρηματοδοτικών σχέσεων Ελλάδας Ε.Ε, Προγράμματα – πλαίσια χρηματοδότησης της Ελλάδας. Εξετάζονται οι χρηματοδοτικές σχέσεις μέσω των εισροών και εκροών διαχρονικά και μέσα από τα διάφορα θεσμικά πλαίσια στα οποία στηρίχθηκε η χρηματοδότηση.  

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A+)


Εκπαιδευτές: Συμεών Καραφόλας
Τμήμα: Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Κοζάνη)
Ίδρυμα: ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Θεματική Περιοχή: Πολιτικές Επιστήμες
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ