Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και Παγκοσμιοποίηση [open]


Η Ευρωπαϊκή ενοποιητική διαδικασία αποτελεί αναμφίβολα ένα κορυφαίο πολιτικό και οικονομικό εγχείρημα το οποίο πέρα από τη γεωπολιτική του σημασία, προκαλεί ορισμένα κομβικά ερωτήματα σε ό,τι αφορά τη φύση του και την προοπτική του. Στο πλαίσιο του μαθήματος «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και Παγκοσμιοποίηση » θα μελετήσουμε τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που στοχεύουν, σε μια ασφαλή Ευρώπη, σε έναν καλύτερο κόσμο. Θα εξετάσουμε επίσης τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισσαβώνας, η οποία καταρτίστηκε για τη βελτίωση της λειτουργίας της ΕΕ και την ενίσχυση της θέσης της στη διεθνή σκηνή. Η ΕΕ διαθέτει πλέον περισσότερα εφόδια προκειμένου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες για την επίλυση θεμάτων όπως οι τομείς της ενέργειας, της κλιματικής αλλαγής και της μετανάστευσης.


Στόχοι Μαθήματος

Ποιος θα είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σ’ έναν  πολυπολικό και περίπλοκο κόσμο; Θα μπορέσει η ΕΕ να μιλήσει με μια φωνή στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας ή θα εξελιχθεί  σ’ έναν οικονομικό γίγαντα που παραμένει κομπάρσος στο διεθνές θέατρο (The Globe);  O φοιτητής/η φοιτήτρια που θα παρακολουθήσει  το μάθημα «Ευρωπαϊκή ενοποίηση και παγκοσμιοποίηση»  θα προσεγγίσει  το ρόλο των νέων πρωταγωνιστών όπως είναι οι αναδυόμενες δυνάμεις και  τις σχέσεις τους με την ΕΕ και τις ΗΠΑ.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν υπάρχουν


Περιεχόμενα

Από το Έθνος-Κράτος στην παγκοσμιοποίηση Από το «Εθνικό» στο «Ευρωπαϊκό» Από το «Ευρωπαϊκό» στο «Παγκόσμιο» Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η πολυμερής διαχείριση της παγκοσμιοποίησης Η εξωτερική δράση της Ένωσης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Σωτήριος Ντάλης
Τμήμα: Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Θεματική Περιοχή: Άλλες Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ