Πολιτική Οικονομία των Διεθνών Σχέσεων [open]


Η ‘Πολιτική Οικονομία των Διεθνών Σχέσεων’ στηρίζεται στην υπόθεση ότι το πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι στο διεθνές σύστημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Στο μάθημα καλύπτουμε μόνο ορισμένες πτυχές της Πολιτικής Οικονομίας των Διεθνών Σχέσεων. Έμφαση δίνεται στις θεωρητικές προσεγγίσεις προκειμένου να γίνει αντιληπτή η διαφορετικότητα στην ανάλυση της παγκόσμιας πολιτικής οικονομίας. Στο μάθημα εξετάζoνται ειδικότερα: η σημασία της πολιτικής οικονομίας στη μελέτη των διεθνών σχέσεων - βασικές θεωρίες στη διεθνή πολιτική οικονομία - διεθνή νομισματικά συστήματα με έμφαση στο Μπρέτον-Γούντς, στην Αμερικανική ηγεμονία και το δολάριο - πολιτικές διεθνούς εμπορίου - ο ρόλος του κράτους και των πολυεθνικών επιχειρήσεων - μορφές διακυβέρνησης της παγκόσμιας οικονομίας.


Στόχοι Μαθήματος

Μέχρι το τέλος του μαθήματος, αναμένεται ότι οι φοιτητές θα είναι σε θέση να: -        έχουν γνώση των βασικών θεωριών της πολιτικής οικονομίας των διεθνών σχέσεων -        μπορούν να κατανοήσουν ανταγωνιστικές αναλύσεις και ιδεολογικές προσεγγίσεις για την κατανόηση της διεθνούς πολιτικής οικονομίας -        να μπορούν να κατανοήσουν πως λειτουργεί το διεθνές εμπορικό σύστημα και οι διεθνείς νομισματικές σχέσεις -        να αξιολογούν εναλλακτικές ερμηνείες για τις συγκεκριμένες εξελίξεις και τα γεγονότα στην παγκόσμια πολιτική οικονομία ιδιαίτερα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο -        να μπορούν να κατανοήσουν σημαντικά ζητήματα της σύγχρονης παγκόσμιας οικονομίας όπως το ελεύθερο εμπόριο και ο προστατευτισμός, οι επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης, η περιφερειακή συνεργασία, η ανάπτυξη, κλπ.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν υπάρχουν


Περιεχόμενα

Γένεση και Εξέλιξη της Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας, Το Διεθνές Εμπορικό Σύστημα, Το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα, Οι Πολυεθνικές Επιχειρήσεις και η Παγκόσμια Παραγωγή, Η Πολιτική Οικονομία της Περιφερειακής Ολοκλήρωσης, Σύγχρονες Θεωρίες της Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Παναγιώτα Μανώλη
Τμήμα: Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Θεματική Περιοχή: Άλλες Κοινωνικές Επιστήμες
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ