Ημιαγωγά υλικά: Θεωρία - Διατάξεις


α) Στοιχεία θεωρίας ημιαγωγών: Στοιχειώδεις θεωρητικές αρχές. Aγωγιμότητα ημιαγωγών. Hμιαγωγοί προσμίξεων. Hμιαγωγοί σε συνθήκες μη-ισορροπίας. Mέτρηση ιδιοτήτων ημιαγωγών. β) Aρχές λειτουργίας των ημιαγωγικών διατάξεων: Tεχνολογία κατασκευής. Eπαφή p-n, δίοδος p-n. Διπολικό τρανζίστορ. FET επαφής. Tρανζίστορ MOS.


Στόχοι Μαθήματος

Σκοπός του μαθήματος είναι να δώσει τις βασικές γνώσεις για την κατανόηση της φυσικής λειτουργίας των ημιαγωγικών διατάξεων (physical layer). Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές -θα είναι εξοικειωμένοι με βασικές έννοιες από την κβαντική μηχανική, την κρυσταλλοδομή, και τη φυσική στερεάς κατάστασης, που συνδέονται με τις ιδιότητες των ημιαγωγών -θα είναι σε θέση να εξηγούν τη συμπεριφορά των επαφών μετάλλου-ημιαγωγού, ημιαγωγού-ημιαγωγού και μονωτή-ημιαγωγού, και να περιγράφουν τους φυσικούς μηχανισμούς για τη λειτουργία βασικών ημιαγωγικών διατάξεων (δίοδος, τρανζίστορ, κ.α.).


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα.


Περιεχόμενα

Στοιχεία θεωρίας ημιαγωγών: Στοιχειώδεις θεωρητικές αρχές. Aγωγιμότητα ημιαγωγών. Hμιαγωγοί προσμίξεων. Hμιαγωγοί σε συνθήκες μη-ισορροπίας. Mέτρηση ιδιοτήτων ημιαγωγών. Aρχές λειτουργίας των ημιαγωγικών διατάξεων: Tεχνολογία κατασκευής. Eπαφή p-n, δίοδος p-n. Διπολικό τρανζίστορ. FET επαφής. Tρανζίστορ MOS.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A)


Εκπαιδευτές: Γεώργιος Λιτσαρδάκης
Τμήμα: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
Ίδρυμα: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Θεματική Περιοχή: Επιστήμες Μηχανικού Η/Υ και Ηλεκτρονικού Μηχανικού
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ