Μικροβιολογία & Υγιεινή Τροφίμων


Το μάθημα Μικροβιολογία & Υγιεινή Τροφίμων μελετά όλους τους παράγοντες (μικροβιολογικούς, χημικούς, φυσικούς) που επηρεάζουν την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων, προκαλώντας νόσο στον άνθρωπο. Ειδικότερα, εξετάζονται τα επιμέρους θέματα: • Βιολογικοί επιμολυντές των τροφίμων (μικροοργανισμοί-τοξίνες) • φυσικοχημικοί (τοξικές ουσίες) επιμολυντές των τροφίμων • εγκατάσταση επιμολυντών στα τρόφιμα • επιπτώσεις στην υγεία • τρόποι συντήρησης τροφίμων • προβλήματα από σύγχρονες επεξεργασίες πολύ υψηλών ή χαμηλών θερμοκρασιών, σε κενό ή τροποποιημένη ατμόσφαιρα, που ευνοούν ανάπτυξη μικροοργανισμών • τοξίνες βακτηρίων, μυκήτων, κυανοφυκών • βραχυπρόθεσμες-μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία από κατάλοιπα φαρμακευτικών ουσιών (φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα, παρασιτοκτόνα, αντιβιοτικά), συντηρητικά και προσθετικά • επιπτώσεις του μολυσμένου περιβάλλοντος στην διατροφική αλυσίδα • αναδυόμενα τροφιμογενή / υδατογενή νοσήματα • μηχανισμοί πρόληψης / ελέγχου, ισχύουσα νομοθεσία, οδηγίες Π.Ο.Υ • τρόποι ανεύρεσης μικροοργανισμών και τοξινών σε τρόφιμα και νερά.


Στόχοι Μαθήματος

Το μάθημα περιλαμβάνει διδασκαλία σε συνδυασμό με εργαστηριακή άσκηση. Στόχος του μαθήματος είναι η άντληση θεωρητικών / πρακτικών γνώσεων στον τομέα προστασίας της δημόσιας υγείας. Μετά το πέρας του μαθήματος το τελικό επίπεδο γνώσεών των φοιτητών πρέπει να τους επιτρέπει την έγκαιρη εντόπιση, διάγνωση και αντιμετώπιση τροφιμογενών και υδατογενών νοσημάτων.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν υφίστανται τυπικά προαπαιτούμενα.


Περιεχόμενα

1. Εισαγωγή στο μάθημα της Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων 2. Μικροβιολογία υδάτων I 3. Μικροβιολογία Υδάτων ΙΙ 4. Μύκητες - Μυκοτοξίνες και Τρόφιμα 5. Παράσιτα και τρόφιμα 6. Τροφιμογενείς ζωονόσοι 7. Prions και ασφάλεια τροφίμων 8. Κατάλοιπα στα τρόφιμα και συντηρητικά τροφίμων 9. Ακτινοβόληση και Ραδιομόλυνση των τροφίμων 10. Μικροβιολογικά Κριτήρια Τροφίμων 11. Μικροοργανισμοί που ελέγχονται ανά είδος τροφίμου 12. Θαλασσινά τρόφιμα και βιοτοξίνες 13. Πώς γράφουμε επιστημονικές εργασίες και πως μιλάμε σε ακροατήριο.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Χρυσάνθη Παπαδοπούλου
Τμήμα: Ιατρική Σχολή
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Θεματική Περιοχή: Κλινική Ιατρικη
Άδεια Χρήσης: CC-Αναφορά Δημιουργού - Μη εμπορική χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ