Στατιστική ΙΙ (Εφαρμοσμένη Στατιστική για Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων)


Ο σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή στις θεωρητικές και πρακτικές πλευρές της στατιστικής για οικονομολόγους. Τα οικονομικά υποδείγματα εκφράζονται με έναν ή περισσότερους μαθηματικούς τύπους και έχουν σκοπό να προσεγγίσουν μια παρατηρούμενη συμπεριφορά. Καταλήγουμε σε αυτά με στατιστική ανάλυση ενός συνόλου δεδομένων και γι’ αυτό ονομάζονται εμπειρικά ή στατιστικά υποδείγματα ενώ, λόγω της τυχαιότητας, η οποία είναι εγγενής στον πραγματικό κόσμο, δε μπορούν να συλλάβουν πλήρως την πραγματικότητα. Θα υπάρχει πάντα ένας όρος σφάλματος, ο οποίος επιθυμούμε να είναι ο μικρότερος δυνατός. Η εκτίμηση της αξιοπιστίας του οικονομικού υποδείγματος ως προσέγγιση της πραγματικής συμπεριφοράς και η εξαγωγή συμπερασμάτων γίνεται με τις αρχές της στατιστικής συμπερασματολογίας. Εκτός από την θεωρία της στατιστικής συμπερασματολογίας, στο μάθημα αυτό μας ενδιαφέρει και η πρακτική της πλευρά, δηλαδή η χρησιμότητά της στην εξαγωγή οικονομικών συμπερασμάτων, η εφαρμογή της στον έλεγχο της οικονομικής θεωρίας και η σύνδεσή της με την οικονομετρία. Για τον σκοπό αυτό θα δούμε και αρκετές οικονομικές εφαρμογές.


Στόχοι Μαθήματος

Στο τέλος του μαθήματος, οι φοιτητές πρέπει να κατανοούν βασικές έννοιες Στατιστικής Συμπερασματολογίας, καθώς και να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν σε πραγματικά προβλήματα ορισμένα στατιστικά τεστ και να αξιολογούν το αποτέλεσμά τους. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουν και να χρησιμοποιούν μοντέλα Παλινδρόμησης


Προαπαιτούμενες Γνώσεις


Περιεχόμενα

Στατιστική Συμπερασματολογία: Εκτίμηση Παραμέτρων (Σημειοεκτιμητική, Διαστήματα Εμπιστοσύνης), Έλεγχος Στατιστικών Υποθέσεων – Στατιστικά τεστ (Αξιολόγηση των τεστ, σφάλματα τύπου Ι και τύπου ΙΙ, στοιχεία του τεστ, τιμή-Ρ), Απλή Στατιστική Συμπερασματολογία (για τη μέση τιμή, για το διωνυμικό p, για τη διαφορά δυο μέσων τιμών, για τις διακυμάνσεις, κατά ζεύγη, για τη διαφορά δυο ποσοστών). Γραμμική Παλινδρόμηση: Σχέσεις μεταξύ μεταβλητών (συναρτησιακές, στατιστικές), Μοντέλα Παλινδρόμησης και χρησιμότητά τους, Απλή Γραμμική Παλινδρόμηση, Μέθοδος Ελαχίστων Τετραγώνων, Ιδιότητες Εκτιμητών Ελαχίστων Τετραγώνων, Στατιστική Συμπερασματολογία, Ερμηνεία της Στατιστικής Συμπερασματολογίας, Η Ανάλυση της Διακύμανσης στην Παλινδρόμηση, Έλεγχος για την καταλληλότητα του μοντέλου παλινδρόμησης – Ανάλυση Καταλοίπων.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Αθανάσιος Λαπατίνας
Τμήμα: Οικονομικών Επιστημών
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Θεματική Περιοχή: Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων
Άδεια Χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ