Ερευνητικά Ζητήματα Νεοελληνικής Φιλολογίας: Το κωμικό και η Ποιητική της Ανατροπής


Το μάθημα στοχεύει να εξοικειώσει τους φοιτητές με τις έννοιες σάτιρα, ειρωνεία, παρωδία και άλλες συναφείς προς αυτές (μπουρλέσκο, pastiche, γκροτέσκo, καρικατούρα, μεταμφίεση κ.ά.) οι οποίες αποτελούν βασικά εργαλεία της λογοτεχνικής γραφής. Ο όρος Ποιητική της Ανατροπής, που έχω προτείνει από το 1995 στη διδακτορική μου διατριβή (http:/www.didaktorika.gr/eadd/handle/10442/8908), βασίζεται στο γεγονός ότι κοινό χαρακτηριστικό των παραπάνω εννοιών είναι η υπονόμευση ή η ανατροπή του περιεχομένου ή/και της διατύπωσης και η παράλληλη, καλυμμένη ή λανθάνουσα ύπαρξη ενός δεύτερου νοήματος ή μηνύματος. Ο μηχανισμός της ανατροπής παρουσιάζει μια ευρύτατη κλίμακα τεχνικών ή λειτουργιών. Η μελέτη των τεχνικών και των λειτουργιών σε επίπεδο θεωρίας και λογοτεχνικής πρακτικής είναι βασικός στόχος του μαθήματος.


Στόχοι Μαθήματος

Στόχος του μαθήματος είναι να εξοικειώσει τους φοιτητές με τις θεωρητικές θέσεις και τεχνικές που συνιστούν την Ποιητική της Ανατροπής μέσα από επιλεγμένα κείμενα της λογοτεχνίας, ποίησης και πεζογραφίας, κυρίως του 19ου και 20ού αιώνα.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Για την παρακολούθηση του μαθήματος απαιτείται οι φοιτητές να έχουν ενταχθεί στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών: http://www.philology-upatras.gr/postgraduate/home  


Περιεχόμενα

Το μάθημα στοχεύει να εξοικειώσει τους φοιτητές με τις έννοιες σάτιρα, ειρωνεία, χιούμορ, παρωδία και άλλες συναφείς προς αυτές (μπουρλέσκο, pastiche, γκροτέσκo, καρικατούρα, μεταμφίεση κ.ά.) οι οποίες αποτελούν  βασικά εργαλεία της λογοτεχνικής γραφής. Ο όρος Ποιητική της Ανατροπής, που έχω προτείνει από το 1995 στη διδακτορική μου διατριβή (http:/www.didaktorika.gr/eadd/handle/10442/8908), βασίζεται στο γεγονός ότι κοινό χαρακτηριστικό των παραπάνω εννοιών είναι η υπονόμευση ή η ανατροπή του περιεχομένου ή/και της διατύπωσης και η παράλληλη, καλυμμένη ή λανθάνουσα ύπαρξη ενός δεύτερου νοήματος ή μηνύματος.  Ο μηχανισμός της ανατροπής παρουσιάζει μια ευρύτατη κλίμακα τεχνικών ή λειτουργιών. Η μελέτη των τεχνικών και των λειτουργιών σε επίπεδο θεωρίας και λογοτεχνικής πρακτικής είναι  βασικός στόχος του μαθήματος.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Μεταπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Κατερίνα Κωστίου
Τμήμα: Τμήμα Φιλολογίας
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Πατρών
Θεματική Περιοχή: Γλώσσα και Λογοτεχνία
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ